Wat is brandwerend?

Een brandwerende safe is gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Niet alle informatie kan op dezelfde manier opgeborgen worden, er is een verschil tussen papier en datadragers. De beschermingsfactor wordt altijd uitgedrukt in tijd (30-60-120 minuten).

Deze tijden geven aan hoelang een kast zich in de vuurhaard mag bevinden voordat in de kast de kritische temperatuur bereikt wordt. Tevens wordt aangegeven of het om een safe voor papier of data gaat.

 

Papier opbergen

Papier zal vanaf een temperatuur van 176 graden celsius spontaan chemische reacties vertonen zoals verkleuren en omkrullen. Hiervoor zijn de brandwerende archiefkasten en documentensafes ontworpen.

 

Beelddragers opbergen

Beelddragers zoals microfilm of fiches raken al beschadigd bij 95 graden Celcius, dus de maximale temperatuur in de kast mag de 75 graden celcius niet overschrijden. Het wordt aanbevolen om deze in een brandwerende datasafe op te bergen.

 

Digitale mediadragers opbergen

Een brandwerende datasafe dient mediadragers zoals cd's, dvd's, externe harde schijven of backup tapes te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52 graden celcius.

Bij blootstelling aan een hogere temperatuur dan 52 graden celcius kunnen de informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan. Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers.

 

Brandwerende normen

In Europa worden verschillende brandwerende normeringen gehanteerd. Onafhankelijke testinstituten stellen de safes gedurende 30, 60 tot 120 munten bloot aan een temperatuur van 1090 graden celcius.

Tijdens de test moet een val van 9,15 meter hoogte aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis in de praktijk door een verdiepingsvloer zou zakken.

Tijdens een test en na een natuurlijke afkoelingsperiode van circa 12 uur mag de temperatuur  in de safe niet boven de genoemde waarde komen.

 De belangrijkste en meest geaccepteerde testinstituten op het gebied van brandwerendheid zijn:

  • UL: Amerikaans testinstituut
  • VDMA: Duits testinstituut

Kluizen getest bij testinstituten aangesloten bij het ECB-S bieden extra zekerheid. Deze kluizen zijn door het ECB-S gecertificeerd en staan daarmee borg voor een extra hoge kwaliteit en mate van betrouwbaarheid, ook op het gebied van brandwerendheid!

 

Papier 

 
DIN4102
Lichtste brandwering. De dubbelwandige kluis is gevuld met brandwerende isolatiemateriaal volgens DIN4102. Circa 30 minuten brandwerend voor papier
 

UL 30/60/120
In Amerika getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier (30, 60 of 120 minuten).
 

NT Fire 017 60P
Getest gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van papier (60 minuten)

 

EN 15659: LFS 30P/ LFS 60P
Getest gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van papier (30 of 60 minuten).
 

EN 1047-1: S 60P/ S 120P
Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van papier (60 of 120 minuten)
 


Digitale media (dragers)

EN 1047-1 S60DIS/ S 120DIS
Extra zwaar getest en gecertificeerd voor het brandwerende opbergen van digitale media
 

ETL
ETL-geverifieerd en gecertificeerd voor het brandwerend opbergen van digitale mediadrages zoals CD's, DVD's, USB drives en memory sticks